Schaamlippen

Algemene info

Schaamlipkanker is een kanker van de schaamlippen. Het heet ook wel vulvakanker, omdat het niet alleen op de schaamlippen, maar ook op andere delen van de vulva kan ontstaan. Er zijn verschillende soorten schaamlipkanker. Het soort tumor hangt af van het type weefselcellen waaruit deze is ontstaan. Meestal ontstaat schaamlipkanker in de huidcellen van de schaamlippen. De meest voorkomende soort schaamlipkanker ontstaat uit cellen van de bovenste laag van de opperhuid: de plaveiselcellen. Dit heet plaveiselcelcarcinoom. Ongeveer 70% van de patiŽnten met schaamlipkanker heeft deze vorm.

Schaamlipkanker is een zeldzame ziekte. Daarom worden patiŽnten met schaamlipkanker in gespecialiseerde ziekenhuizen behandeld. Het UMCG coŲrdineert voor de drie noordelijke provincies en de kop van Overijssel de behandeling van patiŽnten met schaamlipkanker. De behandeling bestaat meestal uit een operatie en/of radiotherapie, soms in combinatie met chemotherapie.

Handige links:

Informatie over schaamlipkanker op kanker.nl

Stichting Olijf, patiŽntenvereniging

Kuren

De meest toegepaste behandelingen van kanker zijn:

  • operatie;
  • bestraling;

behandeling met medicijnen, zoals chemotherapie (behandeling met celdodende of celdeling remmende medicijnen), doelgerichte medicijnen (gericht op bepaalde kernmerken van de tumor op celniveau) of immunotherapie (gericht op activatie van eigen immuunsysteem) Veel mensen met kanker krijgen een combinatie van de genoemde behandelmethoden. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte en uw lichamelijke conditie. De behandeling wordt dus voor u persoonlijk binnen een behandelteam bepaald.

Deze website geeft informatie over behandelingen met medicijnen die bij kanker aan de schaamlippen gegeven kunnen worden. Welke van deze informatie op u van toepassing is zal worden besproken in een persoonlijk gesprek met de internist-oncoloog. Samen met de oncologieverpleegkundige/verpleegkundig specialist wordt uw persoonlijke behandeling toegelicht.

Folder KWF chemotherapie

Voorblad patiŽnteninformatie

Carboplatin en Capecitabine in combinatie met radiotherapie

Carboplatin en 5FU in combinatie met radiotherapie

Studies

Zoals in alle academische ziekenhuizen wordt ook in het Universitair Medisch Centrum Groningen medisch-wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit onderzoek kan gericht zijn op het vinden van betere methoden om een ziekte vast te stellen of te behandelen, of op het verwerven van meer inzicht in de werking van het lichaam en ziekteprocessen. Dergelijk onderzoek is alleen mogelijk met de medewerking van 'proefpersonen', hetzij patiŽnten of gezonde vrijwilligers. Mogelijk vragen wij uw hulp om aan een onderzoek mee te werken. U ontvangt dan informatie over het doel van het onderzoek waaraan u mee kunt doen, de te gebruiken onderzoeksprocedure en de voor- en nadelen ervan. Als u vindt dat u voldoende informatie hebt, kunt u beslissen of u aan het onderzoek wilt deelnemen. Deelname aan onderzoek is vrijwillig.