Baarmoederhals

Algemene info

Baarmoederhalskanker is kanker van de bekledende cellen van de baarmoederhals. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich langzaam en heeft een jarenlang voorstadium. Voorstadia zijn op te sporen door middel van een baarmoederhalsuitstrijkje. Door een kleine operatie aan de baarmoederhals kan dit voorstadium van kanker verwijderd worden. Als zo'n voorstadium niet wordt opgespoord en behandeld, kan baarmoederhalskanker ontstaan.

Baarmoederhalskanker is een betrekkelijk zeldzame ziekte. Daarom worden patiŽnten met baarmoederhalskanker in gespecialiseerde ziekenhuizen behandeld. Het UMCG coŲrdineert voor de drie noordelijke  provincies en de kop van Overijssel de behandeling van patiŽnten met baarmoederhalskanker.

Handige links:

Baarmoederhalskanker op kanker.nl

Baarmoederhalskanker, UMCG brochure

Stichting Olijf, patiŽntenvereniging

Kuren

De meest toegepaste behandelingen van kanker zijn:

  • operatie;
  • bestraling;
  • behandeling met medicijnen, zoals chemotherapie (behandeling met celdodende of celdeling remmende medicijnen), doelgerichte medicijnen (gericht op bepaalde kernmerken van de tumor op celniveau) of immunotherapie (gericht op activatie van eigen immuunsysteem) .

Veel mensen met kanker krijgen een combinatie van de genoemde behandelmethoden. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte en uw lichamelijke conditie. De behandeling wordt dus voor u persoonlijk binnen een behandelteam bepaald.

Deze website geeft informatie over behandelingen met medicijnen die bij baarmoederhalskanker gegeven kunnen worden. Welke van deze informatie op u van toepassing is zal worden besproken in een persoonlijk gesprek met de internist-oncoloog. Samen met de oncologieverpleegkundige/verpleegkundig specialist wordt uw persoonlijke behandeling toegelicht.

Folder KWF chemotherapie

Voorblad patiŽnteninformatie

PatiŽnteninformatie Chemoradiatie met Cisplatin (adjuvant)

PatiŽnteninformatie Chemoradiatie met Carboplatin (adjuvant)

PatiŽnteninformatie Chemoradiatie met Cisplatin (curatief)

PatiŽnteninformatie Chemoradiatie met Carboplatin (curatief)

PatiŽnteninformatie Carboplatine/Paclitaxel (Taxolģ) Klinisch

PatiŽnteninformatie Carboplatine/Paclitaxel (Taxolģ) Poliklinisch

Studies

Zoals in alle academische ziekenhuizen wordt ook in het Universitair Medisch Centrum Groningen medisch-wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit onderzoek kan gericht zijn op het vinden van betere methoden om een ziekte vast te stellen of te behandelen, of op het verwerven van meer inzicht in de werking van het lichaam en ziekteprocessen. Dergelijk onderzoek is alleen mogelijk met de medewerking van 'proefpersonen', hetzij patiŽnten of gezonde vrijwilligers. Mogelijk vragen wij uw hulp om aan een onderzoek mee te werken. U ontvangt dan informatie over het doel van het onderzoek waaraan u mee kunt doen, de te gebruiken onderzoeksprocedure en de voor- en nadelen ervan. Als u vindt dat u voldoende informatie hebt, kunt u beslissen of u aan het onderzoek wilt deelnemen. Deelname aan onderzoek is vrijwillig.