Baarmoeder

Algemene info

Baarmoederkanker of baarmoederlichaamkanker is kanker van het slijmvlies (endometrium) van de baarmoederholte. Een andere naam voor baarmoederkanker is endometriumcarcinoom. Baarmoederkanker komt vooral voor na de overgang en kan zich presenteren zich met vaginaal bloedverlies. De behandeling is afhankelijk van het stadium van de baarmoederkanker op het moment dat het wordt ontdekt. Het kan bestaan uit een operatie, bestraling, medicatie of een combinatie van deze behandelingen.

Handige links:

Folder KWF Baarmoederkanker

Baarmoederkanker op kanker.nl

Baarmoederkanker, brochure UMCG

Stichting Olijf, patientenvereniging

Kuren

De meest toegepaste behandelingen van kanker zijn:

  • operatie;
  • bestraling;
  • behandeling met medicijnen, zoals hormoontherapie, chemotherapie (behandeling met celdodende of celdeling remmende medicijnen), doelgerichte medicijnen (gericht op bepaalde kernmerken van de tumor op celniveau) of immunotherapie (gericht op activatie van eigen immuunsysteem).

Veel mensen met kanker krijgen een combinatie van de genoemde behandelmethoden. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte en uw lichamelijke conditie. De behandeling wordt dus voor u persoonlijk binnen een behandelteam bepaald.

Deze website geeft informatie over behandelingen die bij baarmoederkanker gegeven kunnen worden. Welke van deze informatie op u van toepassing is zal worden besproken in een persoonlijk gesprek met de internist-oncoloog. Samen met de oncologieverpleegkundige/verpleegkundig specialist wordt uw persoonlijke behandeling toegelicht.

Folder KWF chemotherapie

Folder KWF Hormonale therapie bij kanker

Voorblad patiŽnteninformatie

PatiŽnteninformatie Carboplatine/Paclitaxel (Taxolģ) Klinisch (adjuvant)

PatiŽnteninformatie Carboplatine/Paclitaxel (Taxolģ) Poliklinisch (adjuvant)

PatiŽnteninformatie Megestrolacetaat

PatiŽnteninformatie Carboplatine/Paclitaxel (Taxolģ) Klinisch (palliatief)

PatiŽnteninformatie Carboplatine/Paclitaxel (Taxolģ) Poliklinisch (palliatief)

Studies

Zoals in alle academische ziekenhuizen wordt ook in het Universitair Medisch Centrum Groningen medisch-wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit onderzoek kan gericht zijn op het vinden van betere methoden om een ziekte vast te stellen of te behandelen, of op het verwerven van meer inzicht in de werking van het lichaam en ziekteprocessen. Dergelijk onderzoek is alleen mogelijk met de medewerking van 'proefpersonen', hetzij patiŽnten of gezonde vrijwilligers. Mogelijk vragen wij uw hulp om aan een onderzoek mee te werken. U ontvangt dan informatie over het doel van het onderzoek waaraan u mee kunt doen, de te gebruiken onderzoeksprocedure en de voor- en nadelen ervan. Als u vindt dat u voldoende informatie hebt, kunt u beslissen of u aan het onderzoek wilt deelnemen. Deelname aan onderzoek is vrijwillig.